zondag 6 november 2016, 20:15

Alexander Gavrylyuk

Gepubliceerd in Serie A
Alexander Gavrylyuk

1e rang: € 54,00 • CJP/65+ € 42,00

2e rang: € 43,50 • CJP/65+ € 33,50

Dit recital heeft reeds plaatsgevonden.

  • Veilig online betalen met iDeal, Credit Card of Podium Cadeaukaart
  • Ontvang uw kaarten per email (€ 2,50) of post (€ 4,00)

"Alexander Gavrylyuk is wel een van de grootste ontdekkingen van het afgelopen decennium. Hij weet telkens weer het publiek te betoveren met zijn ongelooflijk virtuoze en suggestieve spel."

–Eddie Vetter (voormalig Telegraaf-recensent) ★★★★★

Toelichting

Diepzinnige alleskunner

Alexander Gavrylyuk valt op door de overgave waarmee hij speelt, terwijl hij zich niet in zijn spel verliest. Zijn techniek is fabelachtig. Maar wat werkelijk indruk maakt, is de wijsheid waarmee deze jonge meesterpianist zijn vertolkingen brengt, alsof hij een eeuwenoude ziel in zich draagt. Alexander Gavrylyuk (1984) begon piano te spelen toen hij zeven was. Zijn eerste concert gaf hij op negenjarige leeftijd. Op zijn dertiende emigreerde Gavrylyuk naar Australië om zich verder te kunnen ontwikkelen. In 1999 won hij de Eerste Prijs en de Gouden Medaille tijdens de derde editie van de Horowitz International Piano Competition. In april 2005 won hij de Eerste Prijs tijdens de befaamde Arthur Rubinstein International Piano Masters Competition in Tel Aviv.

Na zijn debuut in de serie Meesterpianisten (februari 2009) werd Gavrylyuk getipt als “de piano-ontdekking van het jaar”. Inmiddels heeft hij zich ruimschoots bewezen als veelzijdig pianist met een breed repertoire. De Telegraaf schreef hierover na zijn recital van 2015: “Alexander Gavrylyuk is wel een van de grootste ontdekkingen van het afgelopen decennium. Hij weet telkens weer het publiek te betoveren met zijn ongelooflijk virtuoze en suggestieve spel.” Ook voormalig NRC Handelsblad-recensente Wenneke Savenije was diep onder de indruk: “Met zijn even natuurlijke als onstuimige interpretatie van de razend virtuoze Danse macabre van Saint-Saëns / Liszt / Horowitz toverde Gavrylyuk een compleet orkest uit de Steinway, waarna hij zonder zichtbaar vertoon van inspanning of krachtpatserij een glasheldere en markante Zesde sonate van Prokofiev uitbeitelde in een wereld van bunkers, staal en wapentuig, eindigend in de apocalyptische noodkreten van de finale.”

Met het Sydney Symphony Orchestra onder leiding van Vladimir Ashkenazy heeft Gavrylyuk inmiddels alle pianoconcerten van Prokofiev uitgevoerd en opgenomen. In mei 2010 maakte Gavrylyuk zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mikhail Pletnev met het Tweede Pianoconcert van Prokofiev. Twee nieuwe invitaties volgden en ook schitterde Gavrylyuk opnieuw in de serie Meesterpianisten in 2011, 2013 en 2015. Tot voor kort woonde Gavrylyuk in Berlijn. Onlangs is hij met zijn gezin naar Nederland verhuisd, waar hij zich thuis voelt. Hier wordt hij altijd warm en hartelijk ontvangen, door orkesten én publiek.

Collega-pianist Murray Perahia bracht Gavrylyuk in aanraking met de methode voor muziekanalyse van Schenker, wat hem enorm hielp bij het uitdenken van de muziekstructuur, frasering en beweging. Dankzij Stanislawski’s autobiografie, die hij bij toeval in handen kreeg, begreep Gavrylyuk ineens dat ‘method acting’ ook op muziek kan worden toegepast: “Het gaat erom dat je zo intens doordringt tot de essentie van de partituur, dat je in emotioneel opzicht volledig samenvalt met de muziek die je speelt.” Gavrylyuk zal zijn recital besluiten met Balakirevs Islamey. Wij zijn heel benieuwd naar juist zíjn vertolking van dit typisch Russische, door de Kaukasus geïnspireerde pièce de résistance.

Programma

Programma

Johann Sebastian Bach /
Ferruccio Busoni
Toccata en Fuga in d kl.t., BWV 565 Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Joseph Haydn Sonate nr. 47 in b kl.t., Hob. XVI:32 Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Frédéric Chopin

Fantaisie in f kl.t., op. 49

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

  Polonaise in As gr.t., op. 53 'Heroïsche' Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Sergei Prokofiev Sonate nr. 3 in a kl.t., op. 28 Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Sergei Rachmaninoff

Uit Etudes-Tableaux, op. 39:

  • nr. 1 in c kl.t.
  • nr. 2 in a kl.t.
  • nr. 5 in es kl.t.
  • nr. 7 in c kl.t.
  • nr. 9 in D gr.t.

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Mili Balakirev

Islamey Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Toegiften

Robert Schumann

'Von fremden Ländern und Menschen' uit: Kinderszenen, op. 15

Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Arkadi Filippenko
Toccata Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Programma-informatie bijgewerkt op maandag 7 november 2016 – Wijzigingen voorbehouden

Video

Alle series 2016-2017:

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle pianisten in Serie A:

Op de hoogte blijven?