zondag 21 mei 2017, 20:15

Arcadi Volodos

Gepubliceerd in Serie A
Arcadi Volodos

1e rang: € 75,00 • CJP/65+ € 57,00

2e rang: € 60,00 • CJP/65+ € 45,50

  •  
  • dit recital heeft reeds plaatsgevonden 

Toelichting

Superieure klankbeheersing

Toen de Russische pianist Arcadi Volodos in 1998 in de serie Meesterpianisten debuteerde, bleek hij een supervirtuoos te zijn. Dat is hij weliswaar nog steeds, maar in de loop van de jaren heeft hij iedere vorm van show overboord gegooid en inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest diepzinnige pianisten ter wereld, een kunstenaar die alle schakeringen binnen het pianissimo verkent.

Volodos zegt zelf over het fenomeen virtuositeit: “Het is waarschijnlijk niet wat veel mensen denken: heel veel noten in een kort tijdsbestek technisch perfect kunnen spelen. Er zijn oneindig veel pianisten die daartoe in staat zijn. Als dat virtuositeit is, dan hebben wij hen ook niet meer nodig: die taak hebben computers overgenomen. Het geheim van virtuositeit ligt voor mij in de kunst om vanuit de vorm een muzikale wereld te scheppen. Een verkeerde noot is alleen maar het bewijs dat er een mens aan het werk is. Natuurlijk is techniek belangrijk, maar het gaat meer om de illusie, de opbouw van een fantasierijke wereld, het spel met schijn en werkelijkheid.”

Minstens zo karakteristiek voor zijn spel is de vrijheid waarmee Volodos de muziek benadert. Hij lijkt improviserend te werk te gaan, gedragen door de inspiratie van het moment. Naar aanleiding van zijn vorige recital schreef De Telegraaf: “Ook Schumanns Fantasie kreeg een ongehoord introverte en toch buitengewoon sprekende vertolking, bijna als een improvisatie. Wonderlijk hoe vrij hij met de partituur omgaat en niettemin zo dicht bij de essentie komt.” Over improviseren zegt Volodos, die tevens een geweldig jazzpianist is: “Het is jammer dat klassieke musici deze kunst soms zijn verleerd. Als je echt begrijpt wat je speelt, ben je ook in staat om in die stijl te improviseren. Anders speel je alleen maar na.”

Arcadi Volodos werd op 24 februari 1972 in Sint-Petersburg geboren en begon op achtjarige leeftijd met pianospelen. Pas toen hij vijftien was, besloot hij de zaak serieus aan te pakken. Volodos begon zijn opleiding aan het conservatorium in Sint- Petersburg en studeerde later aan het conservatorium in Moskou bij Galina Egiazarova. In 1993 verhuisde hij naar Parijs, waar hij zijn studie voortzette bij Jacques Rouvier. Daarna studeerde hij bij Dimitri Bashkirov en Galina Egiazarova aan de Escuela Superior de Musica Reina Sofia te Madrid.

Inmiddels is Arcadi Volodos een begrip: hij geldt als een van ’s werelds meest begaafde pianisten. Zijn optredens, in recital, met orkest of voor cd-opname, kenmerken zich door een adembenemende virtuositeit en een diepe, welsprekende muzikaliteit. Dit seizoen komt Volodos naar Amsterdam met werken van Schumann, Brahms en Schubert.

Programma

Programma

Robert Schumann Papillons, op. 2
Johannes Brahms 8 Klavierstücke, op. 76
  -pauze-
Franz Schubert Sonate in A gr.t., D 959
  -toegiften- 
Johannes Brahms Intermezzo in Es  gr.t., op. 117 nr. 1
Rachmaninoff / Volodos Romance op. 21 nr. 7 "Zdes' khorosho"

Programma-informatie dateert van februari 2016 – Wijzigingen voorbehouden

Alle series 2016-2017:

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle pianisten in Serie A:

Op de hoogte blijven?