zondag 18 december 2016, 20:15

Evgeny Kissin

Gepubliceerd in Serie A
Evgeny Kissin

1e rang: € 87,50 • CJP/65+ € 66,00

2e rang: € 70,00 • CJP/65+ € 52,50

Dit recital heeft reeds plaatsgevonden.

Toelichting

Zinderende passie en metafysische schoonheid

De Russische pianist Evgeny Kissin is een perfectionist pur sang. Zijn formidabele techniek staat volledig in dienst van het verlangen naar een diepe toon. Zijn pianospel zit boordevol passie en ontketent iedere keer weer euforie. De Telegraaf kwam woorden tekort om het wonder van Kissin te beschrijven: “Als er een wereldtop onder pianisten bestaat, dan is Evgeny Kissin wel de Himalaya.” In juni 2011 sloot Kissin het 24e seizoen af met een magistraal recital, volledig gewijd aan de muziek van Liszt. De Telegraaf kende wederom vijf sterren toe: “Het enthousiaste publiek klom al voor de pauze zowat op de stoelen. (…) Zelfs de zwaarst dreunende bassen blijven nog zingen onder de handen van Kissin. Aan het andere uiterste staat het fijnst denkbare filigrein.”

Over zijn laatste recital (februari 2015) schreef de Volkskrant: “Het is verbazend wat voor tinten hij uit akkoordbrekingen haalt en hoe hij tonen aaneenrijgt tot colliers waarin milde gloed en staalglans op een of andere manier in elkaars verlengde liggen. Maar al die sensuele kwaliteiten zijn evenzoveel middelen die ertoe dienen de structuur en architectuur van de muziek bloot te leggen.

Evgeny Kissin werd geboren in Moskou op 10 oktober 1971. Al snel werd hij toegelaten op de Gnessin School of Music waar hij onder de hoede kwam van zijn eerste en enige lerares, Anna Pavlovna Kantor. Toen hij twaalf was brak hij internationaal door nadat hij in het Moskouse Conservatorium de twee Pianoconcerten van Chopin uitgevoerd had. In 1985 speelde hij voor het eerst buiten Rusland.

Zijn ontmoeting met dirigent Herbert von Karajan op 9 augustus 1988 in Salzburg bleek van doorslaggevend belang. “As we were shaking hands, I had a feeling that his eyes were piercing through the dark glasses. Then everybody sat down and I walked to the old Bosendorfer. I played Chopin’s F Minor Fantasy. When I finished, there was a total silence in the room, I didn’t know what to do, stood up, made a few steps towards the people and saw Karajan blowing me a kiss. I made a few more steps towards him and saw that he no longer had his dark glasses on and was wiping his eyes with a handkerchief. ‘One more!’, he said. That day was one of the happiest and most memorable days in my life and shall always remain so.” Een paar maanden later speelde Kissin het Eerste pianoconcert van Tsjaikovsky met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Von Karajan. Een half jaar later overleed de dirigent.

Kissin speelt ook kamermuziek. Daarnaast heeft hij grote interesse in joodse en Russische poezie, die hij regelmatig voordraagt. De laatste keer dat hij zijn opwachting maakte in de serie, speelde hij Beethovens Waldstein-sonate op zo’n wijze dat iedere muziekliefhebber zich nu kan verheugen op zijn vertolking van de Appassionata.

Programma

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart Sonate in C gr.t., KV 330 Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Ludwig van Beethoven Sonate nr. 23 in f kl.t., op. 57 ‘Appassionata’ Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Johannes Brahms 3 Intermezzi, op. 117 Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Isaac Albéniz

Uit ‘Suite Espãnola, op. 47’:

  • nr. 1 Granada (Serenata)
  • nr. 4 Cádiz (Saeta)
  • nr. 5 Asturias (Leyenda)
Beluister een voorbeeld van dit stuk >
 

Uit ‘Cantos de España, op. 232’:

  • nr. 4 Córdoba
Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Joaquín Larregla ¡Viva Navarra!, jota de concierto Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Toegiften

Granados

Quejas ó la Maja y el Ruiseñor (uit: Goyescas, deel I)

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Uit '12 Danzas Españolas': nr. 5 Andaluza Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Brahms

Hongaarse dans nr. 1 in g kl.t., WoO 1

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

 

Programma-informatie dateert van februari 2016 – Wijzigingen voorbehouden

Video

Alle series 2016-2017:

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle pianisten in Serie A:

Op de hoogte blijven?