zondag 7 mei 2017, 20:15

Grigory Sokolov

Gepubliceerd in Serie A
Grigory Sokolov

1e rang: € 75,00 • CJP/65+ € 57,00

2e rang: € 60,00 • CJP/65+ € 45,50

  •  
  • dit recital heeft reeds plaatsgevonden

Toelichting

Meester van de poëtische vrijheid

Grigory Sokolov is zonder twijfel een van de indrukwekkendste levende pianisten. De Russische grootmeester is als enige pianist ieder seizoen te gast in de serie – dit jaar al voor de negentiende keer. Alles wat hij aanraakt verandert in goud. Als er iemand is die een duidelijk idee heeft over hoe muziek moet worden uitgevoerd, dan is het Grigory Sokolov. Hij zet muziek met zoveel overtuigingskracht naar zijn hand, dat het vanzelfsprekend is en toch als nieuw klinkt. Sokolov leeft in zijn eigen wereld. Hij drukt een eigen stempel op de muziek zonder de componist geweld aan te doen, lijkt op een andere planeet te leven van waar hij een breder zicht heeft dan wij – gewone stervelingen. Zijn spel is een zoektocht naar de essentie, naar diepere lagen. Onder zijn handen wordt ieder bekend stuk een ontdekking. Sokolov is superieur, maar niet arrogant; hij staat boven alles, maar stelt zich vooral ten dienste van de muziek op.

Naar aanleiding van zijn recital in 2015 verwoordde Wenneke Savenije zijn bovennatuurlijke status zeer treffend: “Sokolov is zo authentiek, overtuigend en geloofwaardig in zijn vertolkingen, dat zijn spel ver uitstijgt boven de modieuze vraagstukken die het muziekleven beheersen. (...) Wanneer Sokolov speelt zijn dat soort vragen, die eigenlijk vooral getuigen van menselijke en muzikale onzekerheden en de behoefte een muzikale betweter te willen zijn, eenvoudigweg niet meer aan de orde, omdat het volmaakt gezaghebbende spel van Sokolov al dit aardse volledig overstijgt.”

Grigory Sokolov werd geboren op 18 april 1950 in Leningrad, het huidige Sint- Petersburg. Als klein kind speelde hij dirigentje, staande op een verhoging in de huiskamer en gaf hij zich over aan de klanken die via oude grammofoonplaten de kamer vulden. Toen hij vijf jaar was, belandde er op aandringen van een plaatselijke muzieklerares een piano in huize Sokolov. In 1966, Sokolov was toen 16 jaar oud, werd hem unaniem de Gouden Medaille van de International Tchaikovsky Piano Competition toegekend. Emil Gilels was voorzitter van de jury en nam Sokolov daarna onder zijn hoede. Ondanks deze succesvolle start kwam zijn internationale carriere pas rond 1990 op gang.

Inmiddels is Sokolov een wereldwijd gevierd musicus en heeft hij ook onder zijn collega’s grote bewonderaars. Op de vraag wie hem hebben geinspireerd, laat Sokolov weten: “Of those whom I heard on stage I’d like to name first of all Emil Gilels. Judging by the records, it was Rachmaninoff, Sofronitsky, Gould, Solomon and Lipatti. As to esthetics, I feel most close to Anton Rubinstein.”

Sokolov heeft grote belangstelling voor Engelse en Franse klavecinisten, zoals Byrd, Rameau en Couperin. Hij heeft weergaloze vertolkingen van hun werken op zijn naam staan. Daarnaast is Sokolov zeer geinteresseerd in de techniek van de vleugel. Het instrument kent geen geheimen voor hem. Hij weet precies op welke instrumenten hij heeft gespeeld en noteert zijn ervaringen in een dagboekje.

Programma

Programma

W.A. Mozart
Sonate in C gr.t., KV 545
  Fantasie in c kl.t., KV 475
  Sonate in c kl.t., KV 457
  -pauze-
Ludwig van Beethoven Sonate nr. 27 in e kl.t., op. 90
  Sonate nr. 32 in c kl.t., op. 111
  -toegiften-
Franz Schubert Moment musical nr.1 in C gr.t., op. 78, D 780

Fréderic  Chopin

Nocturne in b gr. t., op. 32 nr. 1
  Nocturne in as gr.t., op 32 nr. 2
Jean-Philippe Rameau  L'Índiscrète  ( uit 'Pièces de Clavecin en concert')
Robert Schumann Arabeske in C gr.t., op. 18
Frédéric Chopin  Chopin - Prelude nr. 20 in c kl.t., op.28

Programma-informatie dateert van 7 februari 2017 – Wijzigingen voorbehouden

Alle series 2016-2017:

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle pianisten in Serie A:

Op de hoogte blijven?