zondag 2 oktober 2016, 20:15

Jorge Luis Prats

Gepubliceerd in Serie A
Jorge Luis Prats

Rang 1: € 54,00 • CJP/65+ € 42,00

Rang 2: € 43,50 • CJP/65+ € 33,50

Dit recital heeft reeds plaatsgevonden.

"Fabuleus spel! Een soort dat je zelden meer hoort; met zoveel passie, met zoveel ritmegevoel. De Iberia Suite van Albéniz is een formidabel stuk, een hoogtepunt uit de gehele muziekgeschiedenis. Een vreselijk moeilijk stuk dat nauwelijks live wordt gespeeld. Het zal denk ik heel lang duren voordat deze ongelooflijk mooie cyclus weer in Amsterdam te horen zal zijn."

–Marco Riaskoff, oprichter en organisator serie Meesterpianisten

Toelichting

Flamboyante en meeslepende Cubaan

Eind 2008 maakte de charismatische Cubaanse meesterpianist Jorge Luis Prats op 52-jarige leeftijd zijn debuut in de serie Meesterpianisten en het Amsterdamse publiek sloot hem direct in het hart. Trouw schreef hierover: “Tot vorige week had niemand hier van meesterpianist Jorge Luis Prats gehoord. Na zijn Amsterdamse recital afgelopen zondag, dat veel aandacht in de media kreeg, is dat drastisch veranderd. Het Zuid- Amerikaanse pianofeest dat de 52-jarige Cubaan in het geheel uitverkochte Concertgebouw aanrichtte, werd een debuut waar nog lang over zal worden gesproken.

Prats bleek absolute beheersing over de piano te hebben in de allermoeilijkste werken. Daarbij stonden het muzikale verhaal en de overdracht van emoties, en niet technisch vertoon, centraal. Zijn spel was aanstekelijker en warmbloediger dan dat van pianisten die de laatste jaren te beluisteren waren. En dat in repertoire dat grotendeels niet vaak of nooit in meesterserie-recitals heeft geklonken!”

Jorge Luis Prats werd geboren op 3 juli 1956 in Camagüey, Cuba. Hij studeerde af aan het National Arts College in Havana en kreeg daarna een beurs om aan het Tsjaikovsky Conservatorium in Moskou te studeren onder Rudolf Kerer. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Conservatorium van Parijs en later aan de Hochschule für Musik und Künstler in Wenen.

Op 21-jarige leeftijd, in 1977, won Jorge Luis Prats de Grand Prix tijdens de prestigieuze Marguerite Long-Jacques Thibaud Piano Competition, waarbij hij tevens de prijzen voor de beste interpretatie van Ravel en Jolivet in de wacht sleepte. Inmiddels heeft Prats bewezen niet alleen in Spaans en Latijns-Amerikaans repertoire te kunnen schitteren.

In de voorbije jaren stonden onder meer Beethoven, Schumann, Schubert, Chopin, Liszt en Skrjabin op het programma. Over zijn Schumann schreef de pers: “Als Prats zijn hand op het klavier zet, lijkt de piano vanzelf te gaan zingen. Zijn uitvoering, vol risico’s, was melodisch prachtig uitgewerkt, met een orkestrale rijkdom. Zelfs in de grootste fortissimo’s bleef de vleugel vol en zangerig klinken.”

Deze temperamentvolle meesterpianist opent het Jubileumseizoen met een opvallend programma. Wij hopen opnieuw op een onvergetelijk concert met Spaanse muziek. En Spaanser dan de complete suite Iberia van Isaac Albéniz kan het haast niet. Hij zou dit programma in januari 2015 al ten gehore brengen, maar moest zich toen wegens ziekte laten vervangen. Nu zal deze suite dan eindelijk voor het eerst in de dertigjarige historie van de serie Meesterpianisten integraal worden uitgevoerd. Met Jorge Luis Prats als ideale verteller en performer.

Laat deze unieke avond niet aan u voorbij gaan!

Programma

Programma

Isaac Albéniz

Suite Iberia – compleet

Boek 1

 • Evocación
 • El Puerto
 • El Corpus en Sevilla

Boek 2

 • Rondeña
 • Almería
 • Triana

Boek 3

 • El Albaicín
 • El Polo
 • Lavapiés

Boek 4

 • Málaga
 • Eritaña*
 • Jerez*

*Jorge Luis Prats heeft ervoor gekozen de laatste twee delen van de Suite Iberia in omgekeerde volgorde te spelen

Laatste wijziging: 3 oktober 2016 (volgorde gewijzigd: ' Eritaña'  en 'Jerez'  gewisseld)

Toegiften

Pablo Ziegler El Vals del Duende​  Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Heitor Villa-Lobos Valsa da dor Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Ernesto Lecuona Mazurka en glissando Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Ignacio Cervantes Uit Danzas Cubanas: Los Delirios de Rosita Beluister een voorbeeld van dit stuk >
  Uit Danzas Cubanas: Los Muñecos  

Video

Alle series 2016-2017:

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle pianisten in Serie A:

Op de hoogte blijven?