zondag 19 maart 2017, 20:15

Maurizio Pollini

Gepubliceerd in Serie A
Maurizio Pollini

1e rang: € 90,00 • CJP/65+ € 68,50

2e rang: € 72,00 • CJP/65+ € 54,50

Bestel ›

  • Veilig online betalen met iDeal, Credit Card of Podium Cadeaukaart
  • Ontvang uw kaarten per email (€ 2,50) of post (€ 4,00)

Toelichting

Milanees met immense visie

Zondagavond 19 maart jl. verving de inderhaast uit Warschau ingevlogen Poolse meesterpianist Rafał Blechacz een tijdens het weekend ziek geworden Maurizio Pollini. Rafal Blechacz, die driemaal eerder een recital gaf in de serie Meesterpianisten sinds hij in 2005 unaniem het Chopin Concours had gewonnen.

Wij zijn zeer verheugd de grote Maurizio Pollini te ontvangen in het jaar van zijn 75ste verjaardag. Niemand die hem kende was verbaasd toen Maurizio Pollini in 1960 op 18-jarige leeftijd het Chopin Concours won. De jury was unaniem: “That boy plays better than any of us”, zei juryvoorzitter Arthur Rubinstein, die later een van Pollini’s mentoren werd. Ruim 55 jaar later staat Pollini nog steeds aan de absolute top en vormen zijn recitals steevast intense belevenissen. Het raffinement, de visie, sensitiviteit en technische controle die zijn uitvoeringen kenmerken, zijn haast onovertroffen.

Maurizio Pollini werd op 5 januari 1942 in Milaan geboren. Hij stamt uit een familie van kunstenaars: zijn vader was de rationalistische architect Gino Pollini; zijn moeder was zangeres; de beeldhouwer Fausto Melotti was zijn oom. Het huis van de Pollini’s vormde een broedplaats van musici, schrijvers en andere kunstenaars. De jonge Maurizio absorbeerde alles en legde al vroeg een groot muzikaal talent aan de dag. Pollini: “Milan was a wonderful city for culture when I was a child. All the great pianists came here: Backhaus, Gieseking, Rubinstein. (…) When I was 5 and had my tonsils out, the Brandenburg Concertos were my consolation. Not just Bach, but the late Beethoven sonatas, the quartets.”

Pollini is iemand die zo dicht mogelijk bij de partituur probeert te komen. Wat hij speelt is volledig doordacht. Van binnen brandt het bij hem en hij benadert alles wat hij speelt met een ongelooflijke concentratie. Maar hij maakt niets mooier dan het is. Naast een ‘klassieke’ meesterpianist die excelleert in Chopin en Liszt, is Maurizio Pollini ook een hartstochtelijk pleitbezorger van de nieuwere muziek. Tien jaar geleden, tijdens het twintigjarige jubileumseizoen van de serie Meesterpianisten besteedde hij zijn tweede ‘65ste verjaardagsrecital’ aan werken van onder meer Berg, Stockhausen en de onlangs overleden Pierre Boulez. “Van alle recitals die in de afgelopen twintig jaar in de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw werden gehouden, was dat van Maurizio Pollini van afgelopen zondag stellig het bijzonderste”, schreef Trouw hierover.

Naar aanleiding van zijn vorige recital schreef Het Parool: “Pollini’s Chopin is dramatisch en groots, krachtig en doortrokken van een immense tragiek. Dat betekent niet dat er geen ruimte is voor verstilling en prachtig ingekleurde klanken. Het betekent wel dat die verstilling en subtiele kleuren nooit een sentimentele ondertoon hebben en dat het pathos dat aanwezig is in Pollini’s interpretaties prettig ontsnapt aan larmoyant zwelgen – waar Chopin overigens ook niets mee ophad.”

Wat hij ook ten gehore gaat brengen, Pollini zal – net als zijn enthousiaste publiek – ook zelf uitkijken naar zijn zestiende recital in de serie Meesterpianisten: “Amsterdam heeft een bijzondere plek in mijn hart veroverd. Een beter publiek en een betere concertzaal kun je je als musicus eigenlijk niet wensen.”

Programma

Programma

Johan Sebastian Bach Vier Duetten, BWV 802-805
Ludwig van Beethoven Rondo in G gr.t., op. 51 nr. 2
  Sonate in C gr.t., op. 2 nr. 3
  -pauze-
Frédéric Chopin
Nocturne in Fis kl.t., op. 48 nr 2
  Fantasie in f kl.t., op. 49
  Sonate nr. 2 in bes kl.t., op. 35 'Marche funèbre'
 toegift  
Frédéric Chopin Wals in cis kl.t., op. 64 nr. 2  

Programma-informatie dateert van 7 februari 2017 – Wijzigingen voorbehouden

Alle series 2016-2017:

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle pianisten in Serie A:

Op de hoogte blijven?