zondag 27 november 2016, 20:15

Nelson Freire

Gepubliceerd in Serie A
Nelson Freire

1e rang: € 57,50 • CJP/65+ € 44,00

2e rang: € 46,00 • CJP/65+ € 35,00

Dit recital heeft reeds plaatsgevonden.

"Nelson Freire is de meest begaafde pianist ter wereld"

MARTHA ARGERICH, meesterpianiste

"Nelson Freire is pianist van wereldklasse én Braziliaan. Dat is de perfecte combinatie ..."

–Christo Lelie, TROUW

Toelichting

Fijnzinnigheid en muzikale aristocratie

De Braziliaan Nelson Freire maakte, evenals Jorge Luis Prats, pas op latere leeftijd zijn debuut in de serie Meesterpianisten (2005). In 2007 redde hij het 20-jarig Jubileumconcert toen de fameuze Argentijnse meesterpianiste Martha Argerich, met wie hij samen zou optreden, op de dag van het concert moest afzeggen. Argerich noemt Freire de meest begaafde pianist ter wereld. Freire is een pianist voor fijnproevers, de aristocraat onder de pianisten: beschaafd, met een groot stijlgevoel, altijd dienstbaar aan de muziek – een echte poëet. Zijn uitvoeringen van muziek van Brahms, Schumann, Liszt en Chopin worden internationaal geroemd.

Nelson Freire werd geboren als jongste van vijf kinderen op 18 oktober 1944 in Boa Esperanca, Brazilie en begon op zijn derde met pianospelen. Zijn eerste concert gaf hij op 5-jarige leeftijd. Toen hij twaalf jaar was, bereikte hij de finale van de eerste International Piano Competition van Rio de Janeiro en ontving hij een beurs om zijn studie in Wenen te vervolgen bij Bruno Seidlhofer, de leermeester van Friedrich Gulda. Toen hij negentien was, ontving Freire de Dinu Lipatti Medal en later won hij de Eerste Prijs op de International Vianna da Motta Competition te Lissabon. Als 23-jarige maakte hij een fabelachtig debuut in Londen. Time Magazine prees Freire naar aanleiding van zijn debuut met de New York Philharmonic en noemde hem “een van de spannendste pianisten van deze, of om het even welke tijd.”

Het kostte veel moeite om een goede leraar te vinden voor Freire: “I was a rather unruly child. For two years I went from teacher to teacher, I even kicked one of them because he kept touching my ears, and I hated that.” Zijn doorbraak in Europa kwam toen hij door de manager van Martha Argerich – Freire had haar een aantal jaren daarvoor in Wenen leren kennen – werd gevraagd om Shura Cherkassky te vervangen bij de Bamberger Symphoniker met het Tweede Pianoconcert van Tsjaikovsky. “I said of course I knew the piece, but in fact I’d never seen the score in my life. And I had two weeks to learn it! I raced to music shops in Caracas, but no result. I had to get it from New York. Then for fourteen days I worked on it. When I arrived in Germany I wasn’t at all sure I could do it by heart, so before going on stage, I asked them to place the closed score on the keyboard, just in case.” De volgende dag stond in de kranten: “A new star is born.”

Dat de Braziliaan zich vooral thuis voelt in Spaanse en Latijns-Amerikaanse muziek, is niet verbazingwekkend. Maar Freire beheerst het gehele klassieke en romantische repertoire en dat toont hij dit seizoen. Ook daarbinnen blijkt hij heel veelzijdig. Zo speelde hij in 2013 de introverte 4 Klavierstücke op. 119 van Brahms, nu komt hij naar Amsterdam met onder andere twee werken van een totaal andere signatuur, zoals de gespierde Sonate nr. 3 in f kl.t., op. 5 van Brahms en de Fledermaus-bewerking van Strauss / Godowsky, een ongemeen virtuoos stuk.

Programma

Programma

J.S. Bach / Siloti

Prelude in g kl.t., BWV 535

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

J.S. Bach / Busoni

Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ Beluister een voorbeeld van dit stuk >
 

Komm, Gott Schöpfer, heiliger Geist

geluidsfragment niet beschikbaar

J.S. Bach / Hess

Jésus que ma joie demeure Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Johannes Brahms

Sonate nr. 3 in f kl.t., op. 5 Beluister een voorbeeld van dit stuk >
  -pauze-  

Villa-Lobos

Uit 'Bachianas Brasileiras nr. 4': Prelude

Beluister een voorbeeld van dit stuk >
 

Uit 'Prole do bebê': Branquinha, Pobrezinha & Moreninha

Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Chopin

Sonate nr. 3 in b kl.t., op. 58

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Toegift

Chopin

Mazurka in a kl.t., op. 17 nr. 4

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Laatste update: 28 november 2016 – Wijzigingen voorbehouden

Video

Alle series 2016-2017:

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle pianisten in Serie A:

Op de hoogte blijven?