zondag 28 mei 2017, 20:15

Radu Lupu

Gepubliceerd in Serie A
Radu Lupu

1e rang: € 75,00 • CJP/65+ € 57,00

2e rang: € 60,00 • CJP/65+ € 45,50

dit recital heeft reeds plaatsgevonden

  • Ontvang uw kaarten per email (€ 2,50) of post (€ 4,00)

Toelichting

Meester der verstilling

We hebben lang moeten wachten op zijn terugkeer. Maar nu is het zover: na vijf jaar afwezigheid zal Radu Lupu, de meester der verstilling, eindelijk weer in de Grote Zaal van het Concertgebouw te horen zijn. Er zijn weinig pianisten die zo weten te ontroeren als de Roemeen Radu Lupu. ’Zijn meditatieve spel ademt een weldadige rust en hij weet als weinig andere pianisten met zijn stille klankwereld en zijn oneindige palet aan klankkleuren de harten van zijn luisteraars te raken. Tijdens zijn concerten ontstaan magische momenten.

De Telegraaf gaf Lupu 5 sterren (mei 2009) en in de Volkskrant kon men lezen: “Elke keer dat Radu Lupu een concert geeft, wordt de geschiedenis een stukje opgerekt (…) Lupu speelt piano op een manier die al bijna was verdwenen, maar die hij met het ouder worden steeds prominenter terughaalt. Het is een manier die hoort bij een tijd waarin zangers hun kwetsbaarheid toonden, een tijd waarin een orkest kon klinken als een kamermuziekstrijkje, een tijd waarin je niet hoefde te schreeuwen om te worden gehoord.”

Radu Lupu werd geboren op 30 november 1945 in het Roemeense Galati. Op 6-jarige leeftijd begon Lupu met pianospelen, op zijn twaalfde trad hij voor het eerst op: hij speelde door hem zelf geschreven composities. Toen hij zestien jaar oud was, ging Lupu naar het befaamde Conservatorium van Moskou, waar hij studeerde bij Galina Egiazarova (die bijvoorbeeld ook Arcadi Volodos als pupil had), Heinrich Neuhaus (die tevens lesgaf aan Richter en Gilels) en diens zoon Stanislav Neuhaus. Een rijke pedagogische geschiedenis dus. En dat wierp zijn vruchten af: in 1966 won hij het Van Cliburn Concours in de Verenigde Staten en drie jaar later behaalde hij Eerste Prijzen bij de George Enescu Competition en de prestigieuze Leeds International Piano Competition. De wereld lag vervolgens aan zijn voeten.

Zijn opnamen voor het Decca-label van muziek van Schumann, Schubert en Brahms behoren tot de meest indringende die ooit tot stand zijn gekomen. Lupu heeft de uitstraling van een mysticus aan wie het leven voorbijtrekt, maar dat is slechts schijn. Hij beschikt over een grote kennis van de wereldliteratuur, is een begenadigd schaak- en bridgespeler en beschikt bovendien over een gezonde dosis humor.

Lupu, volgens sommigen de monnik onder de pianisten, houdt zich verre van glamour en commercie. Hij weigert mee te werken aan interviews omdat hij gefocust wil blijven op de muziek. Maar soms maakt hij een uitzondering. In 1991 verklaarde hij in een interview (over de kunst van het musiceren): “Iedereen vertelt een verhaal op een andere manier, en dat verhaal moet overtuigend en spontaan gebracht worden. Als het niet dwingend en overtuigend gebeurt, dan is het is zonder waarde.” Dat lijkt een open deur, maar het is een van de lastigste facetten van het musiceren. Het verhaal dusdanig ‘vertellen’ dat tweeduizend muziekliefhebbers twee uur lang ademloos luisteren.

Programma

Programma

Joseph Haydn

Andante & Variaties in f kl.t., Hob. XVII:6

Robert Schumann

Fantasie in C gr.t., op. 17

  –pauze–
Pjiotr Iljitsj Tsjaikovsky De Seizoenen, op. 37bis
   -toegift -
Schubert Impromptu nr. 3 in Ges gr.t., op. 90, D 899

Laatste update: 14 september 2016 – Wijzigingen voorbehouden

Alle series 2016-2017:

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle pianisten in Serie A:

Op de hoogte blijven?