zondag 22 januari 2017, 20:15

Severin von Eckardstein

Gepubliceerd in Serie A
Severin von Eckardstein

1e rang: € 54,00 • CJP/65+ € 42,00

2e rang: € 43,50 • CJP/65+ €33,50

Dit recital heeft reeds plaatsgevonden.

"Ik ken zeer weinig pianisten die het gehele pianorepertoire zo beheersen als Severin von Eckardstein: van Bach tot en met hedendaagse muziek"

MARCO RIASKOFF, oprichter en organisator serie Meesterpianisten

Toelichting

Kleurrijk, evocatief en verfijnd

“Kenners weten wel dat Severin von Eckardstein een geniaal pianist is, maar bij het grote publiek is de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd uit 2003 nog niet zo bekend als bijvoorbeeld Lang Lang, Denis Matsuev of Yuja Wang”, schreef Trouw na zijn laatste recital in 2014. De jonge Duitse Von Eckardstein is een meesterpianist die zich volledig in dienst van de muziek stelt en wars is van uiterlijk vertoon. Hij is verfijnd, poëtisch, soms dromerig, en toch heel exact. Hij is misschien introvert, wanneer hij speelt opent hij zijn hart: “Ik kom timide over, maar binnenin kolkt het. Via mijn piano kan ik mijn emoties en gedachten vertalen. Daarom hou ik zo van Russische muziek. Die muziek is vulkanisch, er zit zoveel energie en emotie in. Het is een manier om gevoelens uit te drukken, die ik op geen enkele andere manier kwijtraak.”

Severin von Eckardstein is van alle markten thuis en zijn repertoirekeuze is niet courant: hij is een begenadigd uitvoerder van werk van hedendaagse, nog levende componisten. Maar hij is eveneens een fantastische Skrjabin-vertolker. Von Eckardstein is ook zeer geïnteresseerd in filosofie en laat die belangstelling meespelen in de keuze van de te spelen werken. “Severin von Eckardstein speelt piano zoals Heine gedichten schreef”, concludeerde voormalig NRC Handelsbladrecensente Wenneke Savenije.

De in augustus 1978 geboren Severin von Eckardstein, telg uit een oud Duits adellijk geslacht, komt niet uit een muzikale familie. “Mijn ouders, in feite mijn hele familie, hadden niets met muziek te maken, ik heb het zelf ontdekt. Ik was zes jaar oud en trof bij vrienden van mijn ouders een piano aan. (…) Het was duidelijk dat ik alleen dit wilde doen en niets anders.” Zijn familie stamt af van de 18e-eeuwse Duitse dichter Kosegarten, die poëzie op muziek liet zetten door Schubert. Schuberts’ liederen waren voor de jonge Severin de eerste kennismaking met klassieke muziek: “Ik luisterde er keer op keer naar, ik vond het magisch.” Deze onvoorwaardelijke liefde heeft hem inmiddels aan de top gebracht. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij een van de meest veelzijdige musici van zijn generatie; hij beperkt zich niet of nauwelijks tot een bepaalde stroming of periode.

In de Volkskrant werd zijn speciale klasse als volgt omschreven: “Een heel enkele keer gebeurt het: je stapt als je doordeweekse zelf een concertzaal binnen en komt er anders, rijker, sterker, uit. Dat is typerend: Severin von Eckardstein geeft zijn publiek een ervaring mee die zich niet laat uitdrukken in geld.” In NRC Handelsblad was te lezen: “Von Eckardstein legt zijn ziel en zaligheid in iedere noot en bereikt daarmee sublieme momenten. Zijn verfijnde, intense, poëtische en individuele spel doet denken aan de grote pianisten uit het verleden, zoals Wilhelm Kempff. Er klinken onvervalste romantiek en eeuwen Europese beschaving in door.” Eerder speelde Severin von Eckardstein Carnaval van Schumann, nu kunnen wij ons onder meer verheugen op diens Fantasiestücke, op. 12.

Programma

Programma

Robert Schumann Fantasiestücke, op. 12 Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Maurice Ravel  Gaspard de la Nuit Beluister een voorbeeld van dit stuk >
   
Johannes Brahms

 Uit '6 Klavierstücke, op. 118':

  • nr. 2 Intermezzo in A gr.t.
  • nr. 5 Romanze in F gr.t.
  • nr. 6 Intermezzo in es kl.t.
Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Nikolai Medtner  Sonate-Ballade in Fis gr.t., op. 27 Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Toegiften

Medtner

'Fairy Tale' in f kl.t., op. 26 nr. 3

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Prokofiev

Suggestion diabolique, op. 4 nr. 4

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Grieg

Uit Lyrische Stücke: Sommerfugl (Vlinder), op. 43 nr. 1

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

 

 

Video

 

Toegiften

Granados

Quejas ó la Maja y el Ruiseñor (uit: Goyescas, deel I)

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

Uit '12 Danzas Españolas': nr. 5 Andaluza Beluister een voorbeeld van dit stuk >
Brahms

Hongaarse dans nr. 1 in g kl.t., WoO 1

Beluister een voorbeeld van dit stuk >

 

Alle series 2016-2017:

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle pianisten in Serie A:

Op de hoogte blijven?