zondag 13 mei 2018, 20:15

Grigory Sokolov

Gepubliceerd in Serie A
Grigory Sokolov

1e rang: € 82,50 • CJP/65+ € 62,00

2e rang: € 66,00 • CJP/65+ € 49,00

Losse kaarten zijn vanaf 1 juni 2017 verkrijgbaar
Veilig online betalen met iDeal, Credit Card of Podiumkaartbutton bestel 2017 2017 cyclaam

Toelichting

Meester van de poëtische vrijheid

Grigory Sokolov is zonder twijfel een van de indrukwekkendste levende pianisten. Sinds vele jaren is de Russische grootmeester als enige pianist ieder seizoen te gast in de serie – komend seizoen voor de twintigste (!) keer. Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Als er iemand is die een duidelijk idee heeft over hoe muziek moet worden uitgevoerd, dan is het Grigory Sokolov. Hij zet muziek met zoveel overtuigingskracht naar zijn hand, dat het vanzelfsprekend is en toch als nieuw klinkt. Sokolov leeft in zijn eigen wereld. Hij drukt een eigen stempel op de muziek zonder de componist geweld aan te doen, lijkt op een andere planeet te leven van waar hij een breder zicht heeft dan wij – gewone stervelingen. Zijn spel is een zoektocht naar de essentie, naar diepere lagen. Onder zijn handen wordt ieder bekend stuk een ontdekking. Sokolov is superieur, maar niet arrogant; hij staat boven alles, maar stelt zich vooral ten dienste van de muziek op. Naar aanleiding van een van zijn voorgaande recitals verwoordde Wenneke Savenije zijn bovennatuurlijke status zeer treffend: “Sokolov is zo authentiek, overtuigend en geloofwaardig in zijn vertolkingen, dat zijn spel ver uitstijgt boven de modieuze vraagstukken die het muziekleven beheersen. (...) Wanneer Sokolov speelt zijn dat soort vragen, die eigenlijk vooral getuigen van menselijke en muzikale onzekerheden en de behoefte een muzikale betweter te willen zijn, eenvoudigweg niet meer aan de orde, omdat het volmaakt gezaghebbende spel van Sokolov al dit aardse volledig overstijgt.”

Grigory Sokolov werd geboren op 18 april 1950 in Leningrad, het huidige Sint- Petersburg. Als klein kind speelde hij dirigentje, staande op een verhoging in de huiskamer en gaf hij zich over aan de klanken die via oude grammofoonplaten de kamer vulden. Toen hij vijf jaar was, belandde er op aandringen van een plaatselijke muzieklerares een piano in huize Sokolov. In 1966, Sokolov was toen 16 jaar oud, werd hem unaniem de Gouden Medaille van de International Tchaikovsky Piano Competition toegekend. Emil Gilels was voorzitter van de jury en nam Sokolov daarna onder zijn hoede. Ondanks deze succesvolle start kwam zijn internationale carriere pas rond 1990 op gang.

Sokolov wordt door vrijwel al zijn collega’s bewonderd. Op de vraag wie hem hebben geinspireerd, laat Sokolov weten: “Of those whom I heard on stage I’d like to name first of all Emil Gilels. Judging by the records, it was Rachmaninoff, Sofronitsky, Gould, Solomon and Lipatti. As to esthetics, I feel most close to Anton Rubinstein.” Sokolov is zeer geinteresseerd in de techniek van de vleugel. Het instrument kent geen geheimen voor hem. Hij weet precies op welke instrumenten hij heeft gespeeld en noteert zijn ervaringen in een dagboekje.

Pianist Yevgeny Sudbin beschreef een concert van Sokolov eens als ‘an incredibly exhausting and intense experience’. Hoe moet Sokolov zich dan zelf na afloop van een recital voelen? “Ach, wissen Sie, praktisch gibt es nur sehr wenig Zeit nach einem Konzert, weil man eigentlich immer schon vor dem nachsten Konzert ist.” Dat is typerend voor Sokolov, een oneindige toewijding.

Serie Meesterpianisten

De serie Meesterpianisten bestaat sinds 1987 en wordt georganiseerd door Riaskoff Concert Management, een internationaal gerenommeerd managementkantoor voor klassieke musici. De serie Meesterpianisten behoort al vele jaren tot de meest prestigieuze pianoseries ter wereld. Sinds het eerste seizoen in 1987-1988 staat de serie garant voor recitals van uitmuntende kwaliteit door ‘s werelds beste pianisten. Behalve aan de reeds gevestigde wereldtop, biedt de serie Meesterpianisten ieder seizoen plaats aan tenminste één jonge of oudere, onbekendere pianist. Een dergelijk recital betekent voor velen van hen een nieuwe belangrijke stap in hun carrière en richting een grotere internationale erkenning.

Programma

Programma

Programma wordt bekendgemaakt in januari 2018  

Programma-informatie dateert van februari 2017 – Wijzigingen voorbehouden

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle series 2017-2018:

30% korting bij Serie A

Aanbevolen bij een abonnement:

1718 Extra ConcertIn combinatie met een abonnement krijgt u tot 33% korting op kaarten voor het Extra Concert op zondag 22 april 2018 met de pianobroers Lucas & Arthur Jussen!

  • Bestel of verleng eerst uw abonnement(en)
  • Voordat u afrekent krijgt u de mogelijkheid het Extra Concert aan uw bestelling toe te voegen.
  • Vervolgens kunt u uw bestelling afronden. De bijbehorende korting wordt automatisch verrekend.

Op de hoogte blijven?