zondag 24 september 2017, 20:15

Nelson Goerner

Gepubliceerd in Serie A
Nelson Goerner

1e rang: € 52,50 • CJP/65+ € 39,50

2e rang: € 42,00 • CJP/65+ € 31,00

Losse kaarten zijn vanaf 1 juni 2017 verkrijgbaar
Veilig online betalen met iDeal, Credit Card of Podiumkaart


button bestel 2017 2017 cyclaam

Toelichting

Argentijnse meester van de nuance en klankkleur

Op 7 april 2013 was Nelson Goerner onverwachts de ster van de avond toen hij de zieke Nelson Freire verving. Dit daverende debuutsucces resulteerde in een uitnodiging om in oktober 2014 het 28ste seizoen te openen. Dit werd een imponerende uitvoering en de dagbladen reageerden lyrisch op dit huzarenstukje. De Volkskrant kopte “Superieure balans tussen versmolten klank en bewegende lijnen en tussentonen” en ook Trouw gaf de maximale waardering van vijf sterren. De recensent vervolgde zijn lofrede als volgt: “Nelson Goerner ontpopte zich als een bescheiden, maar allerminst timide kunstenaar van een zeldzaam kaliber. Met zijn verfijnde, verzorgde, intelligente en muzikanteske musiceren wist hij meer te boeien dan veel van de pianisten met veel beroemdere namen die in deze serie keer op keer te beluisteren zijn. Qua puurheid van toon deed zijn pianospel aan dat van de oude grootmeester Dinu Lipatti denken. De schoonheid van zijn toon is geen doel, hij koketteert er nooit mee, net zo min als met zijn gave techniek. Al zijn kwaliteiten laat Nelson Goerner ten goede komen aan de zeggingskracht en architectuur van de muziek. Dat Goerner behalve een verfijnd toonkunstenaar ook een geweldenaar is die immense composities naar zijn hand kan zetten, toonde de pianist in zijn overrompelende vertolking van Beethovens Hammerklavier-sonate.”

Goerner staat bij vele collega’s in hoog aanzien en is goed bevriend met pianisten als Radu Lupu en Martha Argerich. Goerner wordt gezien als een van de meest opmerkelijke pianisten van zijn generatie: hij is een pianist en musicus van het zuiverste water en is met name geliefd vanwege zijn ingetogen doch zeer intense musiceerstijl. Een meester in de breedste zin van het woord. Een meester van de beheerste expressie, van de nuance en de klankkleur, in het aanvoelen van de akoestiek, in het laten opbloeien en uitdoven van de muziek, in het creeren van stilte. Bij Nelson Goerner is er die kalme sereniteit, een bijna monnikachtige eenvoud, een uitgebalanceerd gevoel voor verhoudingen, zelfs bij de heftigste muzikale uitbarstingen. Dit maakt hem uniek binnen het domein der meesterpianisten.

Nelson Goerner werd in 1969 in San Pedro, Argentinie, geboren. Al vroeg zette hij zijn eerste schreden op het muzikale pad en beklom hij diverse concertpodia. Goerner studeerde aan het Nationale Conservatorium in Buenos Aires en na het winnen van het Franz Liszt Concours aldaar in 1986 kreeg hij een beurs om in Zwitserland te gaan studeren bij Maria Tipo, die overigens eind jaren tachtig zelf nog te gast was in de serie Meesterpianisten. In 1990 won Goerner de Geneva International Music Competition. Hij was tweemaal te horen in het kader van de Londense BBC Proms. Voorts maakt Nelson Goerner kamermuziek met internationaal gerenommeerde musici en is hij ook actief als liedbegeleider. We kijken met veel plezier uit naar dit openingsrecital met twee monumenten uit de pianoliteratuur: Brahms’ onvolprezen Paganini-variaties en Chopins Derde sonate!

Serie Meesterpianisten

De serie Meesterpianisten bestaat sinds 1987 en wordt georganiseerd door Riaskoff Concert Management, een internationaal gerenommeerd managementkantoor voor klassieke musici. De serie Meesterpianisten behoort al vele jaren tot de meest prestigieuze pianoseries ter wereld. Sinds het eerste seizoen in 1987-1988 staat de serie garant voor recitals van uitmuntende kwaliteit door ‘s werelds beste pianisten. Behalve aan de reeds gevestigde wereldtop, biedt de serie Meesterpianisten ieder seizoen plaats aan tenminste één jonge of oudere, onbekendere pianist. Een dergelijk recital betekent voor velen van hen een nieuwe belangrijke stap in hun carrière en richting een grotere internationale erkenning.

Programma

Programma

Franz Schubert Sonate in A gr.t., D 664
Johannes Brahms Paganini-variaties, boek I en II
Frédéric Chopin

Nocturne op. 15 nr. 1 in F gr.t.

Nocturne op. 48 nr. 2 in Fis gr.t.

Sonate nr. 3 in b kl.t., op. 58

Programma-informatie dateert van februari 2017 – Wijzigingen voorbehouden

14 meesterpianisten in de mooiste zaal!

Alle series 2017-2018:

30% korting bij Serie A

Aanbevolen bij een abonnement:

1718 Extra ConcertIn combinatie met een abonnement krijgt u tot 33% korting op kaarten voor het Extra Concert op zondag 22 april 2018 met de pianobroers Lucas & Arthur Jussen!

  • Bestel of verleng eerst uw abonnement(en)
  • Voordat u afrekent krijgt u de mogelijkheid het Extra Concert aan uw bestelling toe te voegen.
  • Vervolgens kunt u uw bestelling afronden. De bijbehorende korting wordt automatisch verrekend.

Op de hoogte blijven?