Behzod Abduraimov: een jonge meester met een oude ziel 

Bij de serie Meesterpianisten zijn wij getuige van de onstuitbare opmars van deze hoog getalenteerde Oezbeek naar de top van de mondiale piano-elite. Abduraimov speelde afgelopen woensdag en donderdag tevens het Derde pianoconcert van Rachmaninoff met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Valery Gergiev. Ik bied u hier graag de volgende lovende recensie uit Het Parool van 5 oktober jl. aan:

Een sensationele debutant bij KCO – ERIK VOERMANS  ster 4
Door: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valeri Gergjev Solist: Behzod Abduraimov (piano), RACHMANINOFF, SKRJABIN  4/10, Concertgebouw 

Er bestaan op deze wereld malloten die hebben geteld hoeveel noten de solopartij van Rachmaninoffs even populaire als roemruchte Derde pianoconcert bevat. Het moeten er 29.035 (als de pianist in de cadens een paar eenvoudiger varianten speelt) of 29.656 zijn, maar telt u het thuis nog eens rustig na als u het niet gelooft. Gisteravond speelde het reusachtige Oezbeekse pianotalent Behzod Abduraimov tijdens zijn sensationele debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest ze alle 29.656 uit het hoofd, waarvan minstens 29.642 op een adembenemende manier. (Er waren er paar hele kleine, te verwaarlozen missertjes.)
De inzet van het eerste thema in het Allegro ma non tanto zette de oren al meteen op steeltjes. Wat een zoete, strelende, in het zachtste mousseline gehulde toon, die ook nog eens in diepe weemoed was gedrenkt en zong als een Russische nachtegaal die zijn moedertje mist. Wie dit zo kan, is een grote, realiseerde de luisteraar zich meteen, terwijl hij zich klaar maakte voor het al virtuoze geweld dat nog moest komen. Ook daarin maakte Abduraimov, 26 jaar pas, een overrompelende indruk.

De musici van het KCO lieten zich er gretig door op sleeptouw nemen, aangevoerd door een geïnspireerde Valeri Gergjev, met als resultaat een concert om nooit meer te vergeten.
Het publiek liet Abduraimov pas gaan na een toegift: de intieme Nocturne nr. 4 in cis klein van Tsjaikovski – Andante sentimentale, ook weer ongelooflijk mooi gespeeld, met een allerlaatste cis, zo teder en zacht als een elfenkusje.
Zondagavond speelt Abduraimov nog een keer in het Concertgebouw, dan solo, in de serie Meesterpianisten. U mag dat niet missen.