Bekijk de nieuwe brochure

Gewaardeerde pianoliefhebber,

Wij presenteren u de serie Meesterpianisten voor het komende seizoen 2020-2021. Met plezier kijk ik alvast kort met u vooruit naar deze 34e editie.

Het zal u niet ontgaan zijn: 2020 is het Beethoven-jaar. In het najaar brengen twee pianisten een hommage aan deze icoon van de klassieke pianoliteratuur: de Cubaan Jorge Luis Prats speelt naast de monumentale Hammerklavier-sonate ook Beethovens Zesde symfonie, in de bewerking van Liszt (en een beetje van hemzelf). In december speelt Simon Trpčeski onder meer een tweetal delen uit Beethoven-symfonieën en sluit af met een primeur voor de serie: Rimski Korsakovs Sheherazade, gearrangeerd voor piano. Franz Liszt, de meester van de pianobewerking, komt ook tweemaal in de schijnwerpers te staan met hommages door twee dierbare oude bekenden van de serie. Enrico Pace speelt Liszt’s Harmonies poétiques et religieuses en de Canadese meesterpianist Louis Lortie (voor het laatst te gast in 1997) brengt een bijzondere ode door op één avond de complete Années de pèlerinage te vertolken. Nog meer Liszt wordt gespeeld als onderdeel van het spectaculaire programma van Joseph Moog: de befaamde Sonate in b kl.t. Er volgt nog een ode: aan Claude Debussy. Niemand minder dan Jean-Yves Thibaudet speelt de complete 24 Préludes, een huzarenstukje dat alleen Krystian Zimerman begin jaren ’90 leverde.

Wij verwelkomen ook twee debutanten. Allereerst Alexander Melnikov, die met een uitzonderlijk programma en met gebruik van maar liefst vier verschillende concertvleugels uit verschillende tijdperken het seizoen zal openen. In het voorjaar debuteert de Nederlander Thomas Beijer. Het jaarlijkse recital van de Russische pianogigant Grigory Sokolov ontbreekt natuurlijk niet en de geweldenaar Denis Matsuev keert ook terug naar Amsterdam. Het seizoen wordt in juni op grootse wijze afgesloten door achtereenvolgens Sir András Schiff en Evgeny Kissin. Tot slot het meest speciale concert: de legendarische Portugese pianiste Maria João Pires zal terugkeren voor een uniek solorecital! Voor dit Extra Concert kunt u als abonnementhouder met korting én voorrang intekenen.

Ik hoop dat u net zo enthousiast als ik uitkijkt naar al deze prachtige concerten. Graag wil ik u hartelijk danken voor uw betrokkenheid en uw geconcentreerde aandacht tijdens de recitals. Net zoals de prachtige akoestiek van de Grote Zaal vormt uw toewijding voor alle pianisten een zeer belangrijke inspiratiebron.

Met muzikale groet,

Marco F. Riaskoff, Managing Director

Bestel uw serie