fbpx
13 recitals on Sunday night >

order your season 2020 - 2021 series!

Master Pianists series

serie Meesterpianisten
Reviews2020-03-11T13:28:43+01:00

Reviews

*only available in Dutch!

Overspoeld door een natuurfenomeen

door Erik Voermans, Het Parool, zaterdag 9 mei 2020

Ook weer een werk dat we even niet live in het Concertgebouw zullen horen: de Prélude, choral et fugue van César Franck. De Rus Nikolai Lugansky zou het volgende maand spelen in de serie Meesterpianisten, maar we zullen het nu moeten doen met de opname die hij van het stuk heeft gemaakt. Dat is bepaald geen straf, want hij speelt het prachtig, met onder meer indrukwekkend gearticuleerde arpeggioketens in het Chorale, die vanuit de laagte als grommende golven de luisteraar overspoelen. (more…)

Droomdebuut van Igor Levit in de Serie Meesterpianisten

door Wenneke Savenije, De Nieuwe Muze, 13 februari 2020

‘Deze jongeman heeft niet alleen de potentie een van de grootste pianisten van de eeuw te worden. Hij is er al een!’ Dat schreef de Frankfurter Allgemeine in 2014 met vooruitziende blik over Igor Levit (1987), geboren in Nizhni Nowgorod, getogen in Duitsland en opgeleid aan de Hochschule für Musik in Hannover, waar hij nu zelf doceert. In 2005 trok Igor Levit als jongste deelnemer sterk de aandacht op het Arthur Rubinstein Concours in Tel Aviv. Daarna begon het te lopen voor deze uitzonderlijk muzikale en sensitieve pianist, die sinds 2013 onder exclusief contract staat bij Sony Classical, waar afgelopen jaar zijn prachtige album met alle Sonates van Beethoven verscheen. (more…)

Alexei Volodin vult Het Concertgebouw met massieve klankexplosies

door Wenneke Savenije, De Nieuwe Muze, 3 maart 2020,

Het woord ‘klavierleeuw’ is onder de liefhebbers van pianorecitals een dubieus begrip geworden. Tijdens de spectaculaire optredens van Franz Liszt, de grootste klavierleeuw van de 19e eeuw, hingen de heren in de kroonluchters terwijl de dames in katzwijm vielen. Bij de optredens van Rachmaninoff, de ongeëvenaarde klavierleeuw van de 20ste eeuw, ging het er al beschaafder aan toe, maar publiek, pers en collega’s hingen bij zijn fenomenale pianospel ademloos aan zijn lippen. Maar in onze tijd zijn er zoveel virtuoos spelende klavierleeuwen, dat het woord eigenlijk geen betekenis meer heeft. Martha Argerich, de enige klavierleeuw onder de vrouwelijke pianisten, is meer een klaviertijgerin. Een op masculien krachtsvertoon gerichte pianist als Denis Matsuev een klavierleeuw noemen, staat bijna gelijk aan zeggen dat hij er ordinair op los hamert. Na al die klavierleeuwen uit het verleden is de pianokenner van nu meer gericht op pianovirtuozen die uitblinken in noblesse, diepgang en verfijning. (more…)

Levit speelt de noten niet, hij temt ze

door Rahul Gandolahage, NRC Handelsblad, 11 februari 2020 

Zondag debuteerde Igor Levit in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw. Laat hem alsjeblieft snel terugkomen. Meesterpianist Igor Levit heeft de zaal in een fractie van een seconde mee. Niet met een stevige inzet, eerder met het tegenovergestelde. Het lijkt wel of hij zijn vingers eerst zachtjes in de eerste maat van Beethovens 30e pianosonate wriemelt, zijn handen tot een kommetje vouwt en laat vollopen met de noten uit de tweede maat en die met de derde maat in één soepele beweging boven zijn hoofd uitstrooit. Het kwam zo onverwacht dat je even beduusd in de tijd bleef hangen, voor je in de gaten had dat Levit de inleiding alweer ver achter zich gelaten had. (more…)

Severin von Eckardstein heeft zijn introvertie tot kunst verheven

door Wenneke Savenije, De Nieuwe Muze, 30 januari 2020

photo © Yoshie Kuwayama

photo © Yoshie Kuwayama

‘Alle aardse geluk is een compromis tussen droom en werkelijkheid’, schreef Marcel Proust (1885-1922), de Franse schrijver aan wie ik altijd moet denken wanneer de fijnzinnige Duitse pianist Severin von Eckardstein (1978) wegdroomt achter de vleugel. Net als Proust vertoeft de introverte Von Eckardstein van nature liever in een droomwereld, dan in de wereld van roem, geld en macht. Sinds hij in 2003 het Reine Elisabeth Concours in Brussel won, nam zijn pianocarrière als vanzelf een hoge vlucht, zonder dat de destijds heel schuw en kwetsbaar overkomende Von Eckardstein daar erg veel moeite voor leek te doen. Hij speelt even graag in de relatieve afgelegenheid van de Edesche Concertzaal als in Het Concertgebouw. (more…)

Warm pleidooi voor vergeten componist Dupont

door Christo Lelie, 28-01-2020,

foto: Irène Zandel

Recitals in de serie Meesterpianisten worden in de regel gekenmerkt door programma’s, bestaande uit louter bekende werken uit de klavierliteratuur. Omdat dit repertoire door toppianisten wordt uitgevoerd zijn deze concerten alleszins interessant en voorzien ze in een behoefte. Er is echter een massa pianomuziek gecomponeerd die nooit de status van ijzeren repertoire heeft bereikt en daardoor zelden in grote zalen klinkt, maar die zeker de moeite waard is.

(more…)