Gewaardeerde pianoliefhebber!

De serie Meesterpianisten 2019-2020: een prachtig nieuw seizoen! Met plezier kijk ik alvast met u vooruit naar deze 33ste editie. Het startschot wordt gegeven door de geweldige Israëlische pianist Boris Giltburg, in 2013 winnaar van het Koningin Elisabeth Concours. Hij zal debuteren met een groots programma waarbij hij o.a. de complete Etudes d’exécution transcendante van Liszt zal uitvoeren, een huzarenstukje dat voor het laatst 20 jaar geleden werd gerealiseerd. Wij prijzen ons heel gelukkig dat wij in december de 75ste verjaardag mogen vieren van niemand minder dan Nelson Freire. Deze aristocratische pianist met zijn ‘gouden klank’ heeft voor deze gelegenheid een juweel van een programma samengesteld.

Tijdens het jaar 2020 zal wereldwijd aandacht worden geschonken aan het 250ste geboortejaar van Beethoven (geboren december 1770). Uiteraard gebeurt dit ook in de serie Meesterpianisten, met name in  het najaar van 2020. Daarover houden wij u nog even in spanning. Maar ook in het komende seizoen zullen enkele pianisten Beethoven reeds een grote eer bewijzen, waaronder Evgeny Kissin en de tweede debutant van het seizoen: de Russische pianist Igor Levit. Deze uiterst bevlogen en bijzondere musicus zal tevens voor een primeur zorgen. Want het voorjaar van 2020 zal in Amsterdam ook deels in het teken staan van het derde Mahlerfeest. De serie Meesterpianisten, in de persoon van Levit, geeft een eerste startschot door een unieke piano-uitvoering van Mahlers laatste voltooide werk: het beroemde Adagio uit de verder onvoltooide Tiende Symfonie.

Murray Perahia komt gelukkig weer terug: altijd een artistieke happening van de eerste orde. En ook publiekslieveling en supervirtuoos Daniil Trifonov is weer van de partij, net als klavierleeuw Alexei Volodin die voor het laatste schitterde tijdens het 30-jarig Jubileumconcert in maart 2017, zowel solo als aan de zijde van de diepzinnige Oezbeek Behzod Abduraimov. Alledrie brengen ze een nieuw, prachtig soloprogramma voor u. Een andere publiekslieveling met een grote staat van dienst in de serie Meesterpianisten, de Duitse meesterpianist Severin von Eckardstein, keert terug en hetzelfde geldt voor een van de vaandeldragers van de Russiche pianoschool: Nikolai Lugansky. Uiteraard met prachtig Russisch repertoire.

Vanzelfsprekend is zoals ieder seizoen grootmeester Grigory Sokolov te gast en ook de geniale klavierpoëet Arcadi Volodos is van de partij, ditmaal met een speciale ode aan Robert Schumann. Het Extra Concert tenslotte zal voor rekening komen van de Chinese sterpianiste Yuja Wang. Wij verwachten niets minder dan een spectaculair  concert, warvoor alle abonnementhouders met korting en voorrang kunnen intekenen.

Wat mij betreft hebben we voor een prachtige line-up van pianisten en indrukwekkende, gevarieerde en avontuurlijke programma’s gezorgd.

Graag wil ik u hartelijk danken voor uw loyaliteit. U bent een gepassioneerde, inspirerende luisteraar zonder wie de artiesten hun grootse prestaties niet kunnen leveren. Uw trouw en toewijding stemt ons als organisator en de pianisten als uitvoerder van de muziek zeer dankbaar en vreugdevol.

Met muzikale groet,

Marco F. Riaskoff

Managing Director